– Her er 3 tips til at komme igennem julen 

(På den gode måde…)

En lidt provokerende titel – I know. Og det er faktisk ikke min hensigt at snakke om svigermødre eller andre specifikke personer for den sags skyld.

For overskriften er blot et udtryk for, at højtider (især julen) er svær for mange familier. Også selvom det burde være den hyggeligste tid på året.

Hvorfor?

Fordi alle har høje (og ikke nødvendigvis de samme!) forventninger til højtiden. Og med julen lige for døren så lad os tage et kig på netop denne.

Vi har alle sammen været børn, og de fleste har også skabt sig et billede af, hvordan jul skal være. Ganske vist er det ikke tilfældet for alle, men for mange er den perfekte jul relateret til deres barndomsjul. Med alderen har de fleste af os formodentlig drysset lidt ekstra glimmer på glansbilledet, og har slet ikke øje for det kæmpe arbejde, der fx. lå i køkkenregi. 

Den dag man selv bliver forældre, drømmer de fleste om at skabe barndommens glimmer-jul for egne børn. Men det er ofte ikke uden et par sammenstød, når to juletraditioner og et hav af høje forventninger til den særlige aften skal indfries. Og det der ellers skulle være hjerternes fest fyldt med glæde og nærvær, kan hurtigt blive både betændt og konfliktfyldt.

Dette gælder ikke blot, når to familietraditioner skal mødes, men kan også forekomme på tværs af generationer

Men det er muligt at komme igennem julen på en god måde. Ikke mindst at føle sig opladt på ny energi efter juleferien fremfor afladt. Det hemmelige krydderi er bevidsthed. Det handler nemlig i første omgang om at have styr på dine tanker, din indstilling og din måde at gå til det hele på. 

Her kommer 3 tips til, hvordan du skaber en glimmer-jul for dig selv, din partner og ikke mindst dine børn.

1. Kig på dine forventninger og tilpas dem 

Hvad er det vigtigste for dig julen? 

Er det at en bestemt ret er repræsenteret på julebordet? Er det at have indflydelse på, hvorvidt alle børn får lov at vinde en mandel eller ej? Eller måske have indflydelse på aftenens program? Sæt et mål. Er det vigtigste for dig, at være nærværende overfor dine børn, så sæt dig det som mål, og pyt resten.

2. Sig hvad du gerne vil have

Ellers har ingen mulighed for at imødekomme dine ønsker. Ofte er det måske nemmere at sige til og fra i sin egen familie end i svigerfamilien, og derfor kan det være en god ide at inddrage din partner i, hvad der bekymrer dig i forhold til aftenen og fortælle, hvad du gerne vil have (Det du ikke vil have, er ikke relevant – Husk blot det). 

3. Prioriter at få kontakt med dig selv, inden det går løs 

Måske lyder det som en gang holistisk shit, men det virker faktisk! Når du er i balance, kan du meget bedre slappe af og være til stede med det, der er. Du vil også være  bedre i stand til at se de andre fra deres ståsted og se det positive i dem (Husk på at din svigermor også blot er en mor, der forsøger at skabe julemagi, sådan som hun forstår den). Der er mange måder at få kontakt til sig selv på. Måske har du blot brug for at gå en tur alene og få lidt frisk luft i kinderne og tankerne på gled. Måske at trække dig tilbage og lytte til en meditation (der findes mange fine guidede meditationer på Youtube). Gør det, der virker for dig – Det vigtige er, at du gør det!

Følg mig på Facebook og Instagram – Der vil jeg give dig endnu flere tips og inspiration til dit moderskab. Jeg glæder mig til at se dig der.