Da min ældste datter var lille, tænkte jeg ofte.

“Det bliver lettere, når hun lærer at sige mere end et par småord. Når hun er gammel nok til at kunne fortælle os, hvad hun tænker og føler, og om hun har haft en god dag i institutionen”

Jeg var overbevist om, at den dag, ville det være lettere at være mor, og jeg ville bekymre mig mindre.

Kunne jeg tage mere fejl?

Det er ikke lettere at opdrage et stort barn fremfor et lille, og bekymringerne bliver ikke færre – Opgaven er bare en anden, bekymringerne nogle andre, og det er din rolle som mor også.

Føler du dig som mor ubetydelig i forhold til din teenager?

-Det er du ikke. Faktisk er din rolle som forældre vigtigere end nogensinde, men den er mere kompliceret og skal udføres anderledes end du er vant til.

Det kan være overvældende som mor at være fanget midt i den udvikling fra barn til voksen, som din teenager gennemgår. Og det kan være svært at forstå, hvad det er der sker.

Hvis du vil have succes med din teenager, er du derfor nødt til at:

  • Acceptere den forandringsproces, der er i gang, og finde din rolle i den. Når du når dertil, vil du opleve det som en gave.
  • Tilegne dig en grundlæggende forståelse af, hvad der sker med dit barn
  • Have viljen og styrken til at være et godt forbillede for dit barn – Husk på, du er din teenagers spejl.

Hvor ligger problemet?

Hvor meget det end kan føles sådan, så er det altså ikke din teenager, der er problemet. For den udvikling, dit barn går igennem, er helt naturligt i overgangsfasen fra barn til voksen. Så problemet er nærmere, at det kan være svært som mor at vænne sig til selve forandringen.

Har du en teenager (eller en pre-teenager for den sags skyld) kender du sikkert godt til, hvordan dit barn den ene dag kan være fuld af komplekser og selvkritik, og den næste dag selvoptaget og selvglad, så det næsten kammer over.

Og det ene øjeblik er du verdens bedste mor, men på et split sekund er du pludselig den værste – Der bliver vendt øjne og vrisset (Hvad skete der lige? Tænker du sikkert).

Det er så godt som en umulig opgave at forstå en teenagers følelsesliv (For pokker, de kan jo dårligt finde hovede og hale i det selv!). Men din vigtigste rolle og det bedste, du som mor kan gøre, er at støtte, når alt er galt, og juble med, når din teenager føler sig on top of the world.

Det er selvfølgelig nemmest, hvis du forstår, hvad der er på spil hos din teenager.

Ninja-tricks til dig, der er mor til en teenager

Lyt til din teenager

Og vær god til bare at lytte. Mange teenagere fortæller ingenting til deres forældre, så når det sker, så vær god til at give din fulde opmærksomhed til dit barn.

Ros fremfor at kritisere

Tænk i at rose fremfor at kritisere. Se det som et tillidsbånd, når din teenager deler noget med dig, eller indvier dig i nogle tanker eller overvejelser. Det bliver dit barn ikke ved med, hvis det gang på gang møder kritik. Tænk i stedet over, hvordan du kan vende konstruktivt og respektfuldt tilbage, når lejligheden på et senere tidspunkt byder sig.

Vis din teenager din ubetingede kærlighed

Teenageårene er sårbare. De fleste teenagere ved godt, at de gennemgår en svær udviklingsperiode. De bliver derfor usikre og prøver sig frem. Det bedste du kan give til din teenager, er derfor forståelse og din ubetingede kærlighed – Det er det, dit barn har allermest brug for og også det, der vil skabe nærhed mellem jer.

Er du en god mor?

Det er du! Og du kan også blive en super god teenage-mor, om du vil. Alene det at du har indledt dig på at læse dette blogindlæg vidner om, at det vil du gerne.

Så min invitation til dig er fluks at hoppe med på mit nyhedsbrev. Det er gratis, og her deler jeg tips og tricks samt gode tilbud og øvelser, der alt sammen hjælper dig til at blive en super teenage-mor.