Er dit selvværd i topform, eller er du en af de mange, der lider af lavt selvværd, eller hvis selvværd godt kunne trænge til at blive styrket?

At træne sit selvværd så det bliver stærkt og at dyrke de gode fortællinger om os selv er det bedste vi kan gøre for os selv. Det er som at tage en kæmpe vitaminpille med alt den bedste næring, som sjælen ønsker og længes efter.

Når dit selvværd er i topform, stråler det ud af dig. Det ses på din kropsholdning, din udstråling, måden du agerer og taler på, og på de ting du siger – Både til dig selv og til andre.

Med et trænet selvværd vil du føle dig fri og powerfuld, og når du er i stand til selv at skrue op for dit indre lys, vil du ikke være afhængig af, at andre skal gøre det for dig.

Selvværd i topform

Selvværdet er din selvopfattelse, dvs. måden du tænker om dig selv på, og den værdi du tillægger dig selv, som den person du er, når du er dig.

Er dit selvværd i topform, vil dine tanker om dig selv grundlæggende være positive. Du vil have en følelse af at være ok, som du er, at have værdi og at du fortjener ting, her i livet. Sådan nogle tanker vil du ikke have, hvis du lider af lavt selvværd.

Dine fortællinger påvirker dit selvværd

Dine fortællinger, og måden ud ser dig selv på, er med til enten at styrke dit selvværd eller at køre det ned. For når dit selvværd er lavt, kommer du til at fortælle dig selv og andre om dit liv på en måde, der ikke støtter og styrker dig.

Du kommer også til at gå mere op i, hvad du tror andre tænker, synes og mener om dig (for du ved jo slet ikke, om det er sandt), i stedet for at mærke efter, hvad der føles rigtigt for dig.

Det kan også være, at du gør dig forestillinger om, hvordan det “perfekte liv” ser ud. Det kræver kun et enkelt klik ind på de sociale medier, for at blive inspireret til dette. For hvis du fremstår perfekt med et perfekt liv, vil andre måske kunne lide dig endnu bedre, tænker du måske.

Men suk hvor er det drænende at leve sit liv på den måde.

Vil du hellere være en heltinde? – Det er faktisk et valg, du har…

Om du er ung eller gammel, kan ikke ændre på den korte eller lange livshistorie, du har. Men du kan ændre din måde at tænke og tale om den på.

Overvej lige engang at for at være utilfreds, trist og ulykkelig er du nødt til at fortælle en historie. En historie om, at livet ikke vil dig det godt, at du også altid er uheldig, og at du jo bare heller ikke dur til noget. Du er nødt til at identificere dig med at være i en offer-rolle, og du får brug for, at folk omkring dig, hjælper dig med at føle dig ok og god nok.

Livet er ganske vist heller ikke altid lutter lagkage, når vi kigger på det. Langt fra. Det er det ikke for nogen. Men vi har alle et valg i forhold til, hvordan vi vil fortælle historien om os selv, og hvilken historie vi vil fortælle om os selv lige nu – i dag.

Så hvad nu hvis du kunne starte på en frisk. Starte din historie på ny… Hvad nu hvis du i stedet fortalte dig selv en historie, der gjorde dig til en heltinde  i det liv, du har levet og lever med alle dertilhørende opture og nedture?

Hvad nu hvis du – i stedet for at kigge på alt det hårde og uretfærdige – drejede dit fokus over på, hvor sej og modig du er, at du overhovedet kom igennem alle udfordringerne?

Kan du se det? Og kan du mærke den energi og styrken, du får, når du istedet gør dig selv til en heltinde i dine fortællinger? Flytter dit fokus fra det negative, drænende, udmattende til det positive, energifyldte, stærke, modige og powerfulde…

Du er en heltinde derinde et sted!

Og så kan det godt være at verden omkring dig ikke altid er til at klappe i hænderne og råbe hurra over, men du vælger selv, hvilken indstilling du vil have til tingene og behandle dig selv godt, ved at holde fast i den gode udgave af fortællingen om dig.

Tegn på lavt selvværd

Men hvordan ved jeg, om jeg lider af lavt selvværd, tænker du måske. Det er sådan, at alle mennesker kan komme til at lide af lavt selvværd, og rigtig mange mennesker gør det. Nogle typiske tegn på lavt selvværd er:

 • At stemmen i dit hovede/din indre kritiker har taget styringen, og konstant kritiserer alt du gør, siger og tænker. Fortæller dig, at du ikke er god nok.
 • At du taler negativt om dig selv – både overfor dig selv og overfor
  andre. Og at du undskylder dig selv.
 • At du spekulerer over, hvad andre mennesker tænker og synes
  om dig, fremfor at gå op i, hvad du selv synes.
 • At du kan være bange for at sige din mening højt i frygt for, at
  andre er uenige med dig, eller kan lide dig mindre for det, du har
  sagt.
 • At du har svært ved at få sagt ordentligt fra sige fra, selvom du
  kan mærke, at du burde gøre det. Måske lader du endda folk
  vade ind over dine grænser.
 • At du har brug for meget ros og anerkendelse, for at føle dig god
  nok.
 • At du ikke helt lader det gå ind, når nogen roser dig og giver dig
  komplimenter, for du tror ikke helt på, at det er sandt.
 • At du føler dig uønsket eller i vejen. Og at du er nødt til at gøre
  noget ekstra for at være okay.

Hvis du kan genkende nogle af disse træk hos dig selv, lider dumuligvis af lavt selvværd.

Udfordringer med selvværdet starter for mange allerede mens de er teenagere eller forholdsvis unge. Hele opvæksten har forældre, pædagoger og lærere fortalt hvad der er rigtig og forkert opførsel, hvordan du gør, når du er en god ven, og hvornår du ikke er det. Du er blevet opmærksom på, at der bliver stillet krav, og at der er forventninger til dig, som du prøver at leve op til, uden at du nødvendigvis helt ved, hvordan du skal bære dig ad. Det kan skabe usikkerhed hos dig, hvilket kan få dig til at tvivle på, om du er god nok, og om du gør det okay.

Heldigvis er vores selvværd noget, der kan arbejdes med, og rigtig mange helt almindelige og velfungerende unge ved også, at det er vigtigt, og gør noget ved det.

Længes du også efter at få dit selvværd i topform, så du kan gå ud og møde livet, uden at blive begrænset af dit selvværd?

-Det kan jeg hjælpe dig med! Så hop i heltindedragten og tag Første powerfulde skridt allerede i dag…