“Det vigtige er ikke, hvordan du ser ud eller hvad du har opnået. Men hvem du er, og hvordan du er overfor andre – dine venner og kammerater. Hvis man har så travlt med at opnå det bedste for sig selv hele tiden, kan man slet ikke se, hvordan andre har det.”

Sådan lød et vigtigt budskab til jer unge mennesker i dronningens nytårstale ved udgangen af 2018, og hun har i den grad fat i noget essentielt. For mange unge mennesker synes at være tunet ind på netop det; Hvordan de ser ud, og hvad de har opnået. Kan man bebrejde jer for dette fokus? Nej. For med den fremdriftstvang og det karakterræs, der lægges for dagen fra uddannelsesystemets side og med den massive påvirkning fra de sociale medier, der altid fremhæver og glorificere det “perfekte” liv, er det ikke mærkeligt, at I bliver desorienteret og mister fokus fra det, som i virkeligheden er vigtigt. Nemlig hvem du er, og hvordan du behandler andre. Så kære unge menneske – Når du knokler og klør på for at leve op til alle forventningerne, og du skæver til kammeraterne ved siden af dig, som konstant synes at klare det hele bedre end dig, selvom du gør alt, hvad du kan for at følge med, så er det ikke mærkeligt, hvis du får en følelse af utilstrækkelighed. En følelse af ikke at være god nok. Når du træt og måske lidt modløs tjekker ind på de sociale medier, og hæfter dig ved dine venners perfekte og glamourøse liv, så er det ikke underligt, hvis du føler dig ramt af ensomhed. Måske føler du dig alene med alt det uperfekte, du går og tumler med. Se det er her, det er ekstra vigtigt at lytte til dronningens budskab. Stop op engang og mærk efter, om du har det rette fokus. Og husk så på at… 1) Billeder kan photoshoppes. Billeder bliver redigeret og forskønnet hele tiden. Og i hvert fald inden de bliver lagt til skue for verden på de sociale medier. 2) Om du får gode karakterer, kommer i sidste ende ikke til at være afgørende for, om du får et godt liv og om du er glad. Forestil dig at du bestiger et bjerg. Det er hårdt og det kræver både mod og kræfter. I skyggen er det koldt, og når solen står på, sveder du næsten livet af dig selv. Det er ofte rigtig svært at se, hvor du skal sætte din fod næste gang, og tager du fejl, risikerer du en tur i frit fald. Endelig når du toppen, som du har kæmpet for at nå. Sejren er i hus. Mit spørgsmål til dig: Hvad ville være den største sejr for dig – At stå på toppen alene med din rus, eller at stå på toppen omgivet af mennesker, som har gået turen med dig? Kammerater, som du har grint og grædt med, når turen var hård, og som måske har kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvor du skulle sætte din fod. Kammerater, som du ved, ville gribe dig, hvis du faldt. Så når dronningen påpeger, at har vi for travlt med at opnå det bedste for os selv hele tiden, så vi slet ikke er i stand til at se, hvordan andre har det, så har hun en vigtig pointe: Nemlig at vi er stærkest, når vi tør være os selv, og vise verden, hvem vi er. Når vi tør være åbne og ærlige både omkring vores sejre og vores fald i livet. Når vi tør række ud efter hjælp, og når vi tillader os selv at bruge tiden på at være nærværende og autentiske overfor de mennesker, vi er omgivet af, fremfor at have travlt med at sidde alene og designe det “perfekte” glorificerede liv på de sociale medier. At være glad og lykkelig betyder ikke, at alting er perfekt. Det betyder at du har valgt at se igennem alle uperfekthederne. Så hvad er dit nytårsønske for 2019? Rigtig godt nytår!